Begeleiding voor kinderen en (jong)volwassenen met autisme en/of ADHD

Kom uit je comfortzone!

Wave Begeleiding biedt naast het kanovaren ook andere vormen van groepsbegeleiding aan. Hierbij werk je aan je eigen individuele doelen binnen de groep. Immers, wil je communicatieve en sociale vaardigheden oefenen, dan zijn daar andere mensen voor nodig! Je leert van anderen door te zien hoe zij reageren, hoe ze met bepaalde zaken omgaan en je krijgt respons terug. Je kan oefenen voor situaties die je in het echte leven ook tegen kunt komen. Je motiveert elkaar, daagt elkaar uit en beleeft vooral plezier met elkaar. Door met de groep samen iets te ondernemen, kom je uit je comfortzone. Je doet nieuwe ervaringen op, die beter bij je blijven hangen en die je in een andere situatie ook kunt toepassen.

Mountainbiken

Bij het mountainbiken ga je op de fiets en met je groep en begeleiding een route afleggen door het bos. Je oefent je doorzettingsvermogen, je verbetert je conditie, je leert het pad lezen, je maakt snel keuzes bij het schakelen en je verhoogt je lef-niveau door over obstakels en door modder te fietsen. Samen met anderen leer je je aan te passen aan het tempo van de ander en is het belangrijk om rekening te houden met de ander. Dit vraagt wat van je inlevingsvermogen en je communicatie met de ander.

 

Creatief met naald en draad

Tijdens deze lessen ga je zelf iets met naald en draad maken. Je leert met de naaimachine omgaan en je ervaart hoe leuk het is om je eigen kleding, tas of cadeau te maken. Je krijgt les in een kleine groep en stap voor stap leer je de technieken. Je zelfvertrouwen groeit en je ervaart wat een compliment voor je doet. Er wordt een beroep gedaan op je geduld, want soms moet je wachten voor je verder kunt. Je helpt elkaar als de ander iets niet weet. Je leert vragen naar de interesses van de ander en hoe je het gesprek op gang kunt houden.

Zelfstandigheidstraining

Vaak heb je een plan en weet je wat je wil doen, maar loopt het bij de uitvoering mis. Je overziet niet wat en wanneer je iets moet gaan doen. Dan kom je tijd tekort of je besluit er toch maar niet aan te beginnen. Dagelijkse vaardigheden kunnen lastig zijn voor je. Bij de zelfstandigheidstraining oefen je hoe je een plan maakt, wat je daarvoor nodig hebt, wanneer je het gaat uitvoeren en krijg je praktische ondersteuning. De begeleiding kijkt daarna samen met jou terug hoe een en ander verlopen is. Zelfstandigheidstraining wordt binnen de individuele begeleiding gegeven, maar ook tijdens groepsbegeleiding. Je werkt dan samen met een ander en je leert taken verdelen.

Weekend- en vakantieopvang

In de weekend- en vakantieopvang onderneem je samen met andere jongeren en met de begeleiding (sportieve) activiteiten, waarbij je uitgedaagd wordt om samen te werken. Je leert op welke manier je keuzes kunt maken en een besluit kunt nemen. Je leert problemen op te lossen, want ‘niets is onmogelijk’. Er is meestal een andere oplossing of alternatief te bedenken. Je verbetert je zelfredzaamheid door dagelijkse vaardigheden te oefenen, zoals boodschappen doen, koken, met geld omgaan, je administratie bijhouden en structuur aanbrengen in je dag. Je brengt een langere tijd met andere mensen door, daardoor leer je rekening houden met elkaar. Je ervaart wat een gevolg kan zijn van iets wat je doet en hoe anderen daarop reageren. Door gesprekken met de groep leer je de ander beter kennen en begrijp je de ander beter. Weekend- en vakantieopvang wordt aangeboden in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Door Nederlandse Vereniging voor Autisme uitgeroepen tot meest autismevriendelijk persoon 2023!