Begeleiding voor kinderen en (jong)volwassenen met autisme en/of ADHD

Kom meedeinen op de golven van Wave!

Kanovaren is een leuke manier om te ontspannen door inspanning. Het is een stoere sport, waarbij je alleen in de kano zit en jijzelf verantwoordelijk bent voor de manier waarop je vaart. Je wordt de baas over je boot, immers ‘de boot doet wat jij wilt’. Je kunt een ander niet de schuld geven van je eigen fout. Er wordt een rustmoment ingebouwd wanneer het je even teveel wordt.

Kanovaren is ook een sociale sport, want je hebt ‘vaarmaatjes’ nodig om bepaalde opdrachten te doen. Het voordeel is dat je niet continu geconcentreerd bezig hoeft te zijn, wanneer je moeite hebt om je aandacht erbij te houden. Het is gewoon ook leuk om samen plezier te maken. Je kunt je ervaring delen met anderen, dingen herkennen bij elkaar en leren van elkaar. Het biedt je de mogelijkheid om je te ontwikkelen in je communicatieve en sociale vaardigheden en het verbeteren van je zelfvertrouwen. Je motivatie en doorzettingsvermogen worden gestimuleerd.

Je krijgt uitleg over de technieken en deze worden voorgedaan. Je krijgt de gelegenheid om in je eigen tempo te oefenen. Stap voor stap krijg je het kanovaren onder de knie. De begeleiding houdt in de gaten wat je aankunt. Kortom, kanovaren is meedeinen op de golven. Soms gaat dat gemakkelijk, soms moet je er moeite voor doen.

Praktische uitvoering

Je krijgt 1x per week les in een kleine vaste groep met dezelfde begeleiding. Soms is een tweede begeleider ter ondersteuning op het water aanwezig. De rustmomenten binnen de les worden gebruikt om je de gelegenheid te geven alle informatie te verwerken.

Werkwijze

Je kunt meedoen met een proefles om te zien of je het echt leuk vindt. De begeleiding kan meteen zien hoe jij reageert in de kano en welke groep het best bij je past. Na iedere les wordt kort gerapporteerd naar jou en/of je ouders. Wanneer je gebruik maakt van een PGB wordt een begeleidingsplan opgesteld, wat regelmatig met elkaar geëvalueerd wordt.

Door Nederlandse Vereniging voor Autisme uitgeroepen tot meest autismevriendelijk persoon 2023!